Vänsterhjärna | Left Brain

Följ mig på Facebook för uppdateringar varje dag!

Den här hästen är en lekfull karaktär som behöver intressanta saker att göra. Han är besatt av att lära och behöver variation och nya saker för att det ska vara roligt.

 

Han kan vara beräknande i sina handlingar, vare sig de är positiva eller negativa för dig. Han är inte speciellt rädd eller ens aggressiv. Han är beräknande, han vet vad han gör och leker en dominanslek. Han är pålitlig, säker och atletisk.

Gör detta med en Tänkande Utåtriktad häst:

 

* Lär honom något nytt minst en gång i veckan.

 

* Håll träningspassen aktiva, intressanta och lekfulla. Använd

hinder, bli mer fantasifull och när han verkligen är lekfull, öka takten och få honom att göra mer.

 

* Variera, variera, variera. Tänk och var ett steg före honom.

 

* Bus är hans mellannamn, så ge honom saker att göra för sinne och mun. Denna häst älskar att spela dig ett spratt, så varför inte lära honom några tricks med flit? Det är både roligt och stimulerande - för er båda.

 

* Ge honom utrymme att röra sig!

 

* Beröm honom mycket: gnugga, kela och smek honom, ge honom leenden och skratt, så har du kul också. Allt detta är mycket givande för denna typ av häst.

 

Gör INTE detta med en Tänkande Utåtriktad häst

 

* Tråka ut honom med ändlösa, meningslösa upprepningar. Den här killen är smart! När du vet att han kan det, gå vidare. Du kan alltid komma tillbaka till samma övning senare och finputsa lite i taget.

 

* Långsam, lugn ridning är inte riktigt den här hästens dröm. Han vill vara aktiv, komma någonstans.

 

* Hålla honom kort och inspänt, han behöver utrymme.

 

* Bestraffa honom, någonsin. Han vet inte att han är "stygg", han har bara kul! Om han är uppsluppen, och du bestraffar honom, kan han bli motsträvig. Om du skrämmer eller undertrycker honom kommer han att stänga av.

 

* Låta din häst komma till dig med öronen lagda bakåt. Skicka/jaga bort honom tills han ber om tillstånd att få komma till dig.

 

Välkommen till ett hav av "Varför ska jag? Vad får jag för det?" Den här hästen läser dig som en bok. Han vet vad du vill och han kommer inte att ge dig det, såvida du inte behandlar honom rätt. Han tänker igenom situationen, tuggar och slickar sig om läpparna och ögonen är milda och han blinkar.

 

Även om han verkar envis eller lat, är han inte alls lat i sinnet! Tvärtom!

Omvänd psykologi är det som gäller… och belöningar! Med den här hästen får du tänka till och använda din fantasi!

 

Gör detta med en Tänkande Inåtvänd häst:

 

* Använd belöningar - godis, bete, vila, kel mm. Belöning är inte mutor eftersom du ber din häst att göra något innan han får något. En muta är när du använder godis för att locka honom till att göra det. Det är stor skillnad.

 

* Be honom att göra mindre än han erbjuder. Det kommer både att förvåna och störa hans sinne! Han kommer sedan börja erbjuda mer.

 

* Ge honom tid att tänka. Han är inte en långsam tänkare, han ska bara sluta med att tänka motståndstankar innan han kan vara mer i samklang med dig.

 

* Variation är viktigt, det gör livet intressant och är viktigare än konsekvens. Du behöver konsekvens för att lära honom något, men för mycket konsekvens blir tråkigt och han lär sig snabbt.

 

* Använd mer ”driv" än ”dra”. Tro det eller ej, men ju mer du sänder iväg honom (driva) desto bättre fungerar det. Han kommer att undra varför han inte ska vara hos dig. Detta förutsätter ju naturligtvis att du har etablerat dig i rollen som flockledare! Se först till att du är det och gör därefter honom mer intresserad av att komma till dig.

 

* Lär honom några tricks. Det här är roligt för er båda och är ett bra sätt att få honom att känna sig smart.

 

Gör INTE detta med en Tänkande Inåtvänd häst:

 

* Få honom att arbeta. Han använder endast energi för det han tycker är roligt.

 

* Bestraffa honom. Det blir bara en enda stor kamp. Den här hästen är en mästare på att irritera och terrorisera om han ogillar någon!

 

* Trycka på honom. Han kommer bara se till att du jobbar hårdare än han! Han är också bra på att invända mot om du ber honom att gå fortare och svarar oftast genom att sparka bakut, svinga med svansen eller lägga öronen bakåt. Gå inte i fällan. Gör motsatsen till vad han förväntar sig.

 

* Använda mycket upprepning. Han kan inte se poängen i att göra samma sak om och om igen och kommer att förlora motivation och respekt för dig. Han är smart. Behandla honom som han är.

 

* Låta din häst komma till dig med öronen lagda bakåt. Skicka/jaga bort honom tills han ber om tillstånd att få komma till dig.

 

* Luras att tro att han är lat. Han är bara omotiverad av dig, så räkna ut hur man gör saker mer intressanta.

 

 

 

Vänsterhjärna & Utåtriktad

 

My True Way of Being and Living with My Horses

Copyright © 2010-2018 Sunt Hästförnuft® | a horse girl. All rights reserved all content, incl. images. * * Registered trademark