Högerhjärna | Right Brain

Högerhjärna & Utåtriktad

Den här hästen måste ständigt ha tillförsikt, han tänker inte. Han reagerar endast på sina instinkter. Han blir lätt förvirrad och därefter rädd, så han behöver dig för att saker och ting ska bli, och göras, enkelt. Det hjälper honom att slappna av, speciellt då det inte är något som är lätt för honom runt människor.

Följ mig på Facebook för uppdateringar varje dag!

Den här hästen är blyg, försagd och som undviker press genom att retirera in i sig själv. Han blinkar inte och har svårt att se på dig med båda ögonen eller ha ögonkontakt. Han är obekväm att rida då han har spända muskler. Framgång nås genom att gå mycket långsamt fram och vänta att han kommer ur sitt skal, och förlitar sig på dig mer. Ganska snart kommer han att ta ett steg mot dig och vilja mer.

Högerhjärna & Inåtvänd

Gör INTE detta med en Reagerande Utåtriktad häst:

 

* Raka spår hjälper en häst att samla hastighet och öka. Detta vill du inte! Använd endast raka spår när din häst är mer behärskad.

 

* Håll inte tillbaka honom, det ökar rädslan. Ge energin fokus!

 

* På tygeln är bättre än på lös tygel när din häst är upprörd, så att du kan "hålla hans hand." Han tenderar att gå vilse på lös tygel.

 

* Lär inte din häst mer än en sak i taget.

 

* Försök inte att lära honom något när han är upprörd eller osäker. Det måste först till lugnande tankar och strategier.

 

* Att tvinga honom över trösklar resulterar vanligen i en olycka.

 

 

Gör detta med en Reagerande Utåtriktad häst:

 

* Använd en hel del konsekvens: det är lugnande. Volter t.ex. är mycket bra och ju mer orolig din häst är, desto mindre volter gör du. Du kan också jobba runt tunnor eller hinkar placerade sex meter isär.

 

Frekventa övergångar använder också principen om konsekvens; gör övergångar från skritt till trav och tillbaka, tills din häst ”omfokuserar” och lugnar ner sig.

 

* Snabba upp, matcha energin och ”öka några km/tim”.

Du måste be din häst att gå snabbare än han har tänkt sig, vilket avbryter rädslomönstret. Om du inte känner dig säker och trygg att göra detta när du rider, sitt av och gör det från marken.

 

Om din häst t.ex. absolut vill till paddockgrinden eller sakta av vid grinden, ta honom dit och få honom att gå fram och tillbaka i raskt tempo, snabbare än han själv vill. Gör detta tills han slappnar av och är redo att arbeta igen.

 

* Använd långa linor vid markarbete, han behöver utrymme.

 

* Håll träningspassen korta och enkla.

 

* Slappna av när han slappnar av. Fram till dess håll din egen energinivå hög och se till att din häst jobbar och är upptagen.

 

Gör detta med en Reagerande Inåtvänd häst:

 

* Vänta - vänta - vänta - VÄNTA!

Fråga din häst om något och vänta sedan tills han gör det eller ser på dig för att be om klargörande eller flera instruktioner. Om du bara går igenom fas för fas för att få honom att agera när du vill, kommer han bli spänd, tappa förtroende och tillit.

 

* Använd de minsta och mjukaste förslagen och vänta. Hästen ser varje liten sak du gör, ibland svarar han inte för att hans hjärna är låst i rädsla.

 

* Var konsekvent. Högerhjärnorna har problem med förändring så gör enkla saker med massor av repetitioner tills han är lugn.

 

* Förtroende är allt. Om du fokuserar på detta, kommer din häst att ge dig allt annat.

Gör INTE detta med en Reagerande Inåtvänd häst:

 

* Be din häst göra saker när han inte tittar på dig. Detta säger dig att han är rädd för den press du sätter på honom. Du kanske inte tycker det är press, men du kan frustrera en häst med denna personlighet med minimal press, bara genom att du frågar och frågar och inte väntar tillräckligt länge på svaret.

 

* Fråga för mycket. Fråga mindre i början och du får mer i slutändan. Fråga inte mer såvida din häst inte är lugn och förtroendefull.

 

* Använda stora tankar, gester och faser. Du behöver inte dem. Han kan se dig, han kan bara inte tänka när han är rädd eller pressas/stressas.

 

* Bestraffa din häst för att inte göra vad du vill. Kom ihåg att detta är rädsla och bestraffning inte gör en häst modigare.

 

 

 

My True Way of Being and Living with My Horses

Copyright © 2010-2018 Sunt Hästförnuft® | a horse girl. All rights reserved all content, incl. images. * * Registered trademark